fbpx

SIENNA GROBLA

Sienna Grobla w Gdańsku to zaciszne miejsce nieopodal tętniącej życiem starówki Gdańska i Motławą, idealne miejsce na wypoczynek. Apartament został przygotowany na wynajem krótkoterminowy. Prosty design połączony z elegancką tapetą oraz mocnymi dodatkami tworzą charakterystyczne wnętrze.

Zdjęcia: Magdalena Łojewska VEY Interior Photography

MIESZKANIE W ORŁOWIE OSIEDLE NOWE KOLIBKI

Inwestycja położona w pobliżu lasu. Zależało nam aby zachować przestrzeń oraz widok na las i zieleń. Głównym akcentem w mieszkaniu jest kuchnia, wykonana z ogromną precyzją i z naturalnych materiałów, stąd pomysł na kamienny blat kuchenny i stół. Łazienka oraz korytarz zostały jedynie odświeżone i dopasowane do reszty pomieszczeń.

Zdjęcia: Magdalena Łojewska VEY Interior Photography

Apartament Grano Residence Gdańsk Śródmieście 

Założeniem było zaprojektowanie mieszkania na wynajem krótkoterminowy, które byłoby odpowiednie dla nawet 6-7 osobowej grupy. Dodatkowo ważne było zachowanie maksimum funkcjonalności oraz swobody. Na niewielkiej przestrzeni udało na się stworzyć wydzieloną sypialnię, antresolę oraz “kącik” TV.

Zdjęcia: Magdalena Łojewska VEY Interior Photography

APARTAMENT W GDAŃSKU – OSIEDLE RIVERVIEW

Apartament został przygotowany dla Inwestorów na wakacje. Zależało nam na zachowaniu otwartej przestrzeni i naturalnej kolorystyce. Inwestor fascynuje się sztuką, zatem wyeksponowanie obrazów było dla nas priorytetem.

Mieszkanie przy ulicy Angielska Grobla – Osiedle Revierview, gdzie przez dewelopera było zapewnione wykończenie łazienki oraz zabudowa kuchni. po naszej stronie leżało dopełnienie wnętrza tak aby było przytulne oraz można było wypocząć na wakacjach.

Zdjęcia: Magdalena Łojewska VEY Interior Photography

40 mkw dla dwojga

Mieszkanie dla pary z psem, która bardzo ceni poczucie przestrzeni. Jedna osoba pracuje z domu, druga często wyjazdowo.

Kuchnia położona w centralnym punkcie salonu miała być funkcjonalna, ale nie dominująca wizualnie w przestrzeni. Całość przestrzeni do przechowywania (w tym sprzęt biurowy – duża drukarka, dodatkowy komputer) miało przejąć pomieszczenie schowane między sypialnią a łazienką.

Łazienka – miała zawierać dużą szafę gospodarczą mieszczącą pralkę, suszarkę, miejsce na środki czystości oraz kosz na pranie, deska do prasowania, mop, odkurzacz itp.) oraz zapewnić możliwość kąpieli w wannie i brania prysznica.

Design Love z widokiem na morze

Kilkudziesięcioletnie mieszkanie miało być poddane renowacji bez naruszania rozkładu funkcjonalnego. Przestrzeń miała zmieścić dużą kolekcję obrazów, pomieszczenie gospodarcze (została na nie przerobiona toaleta) oraz przestrzeń biura domowego. Właścicielka miała także bardzo dużo mebli i lamp, które zbierała latami – zależało Jej aby połączyć wszystko w całość. Jakość wykończenia miała dawać poczucie luksusu i pozwolić wygodnie funkcjonować 4-osobowej rodzinie (2 osoby dorosłe, kot i pies).

W przedpokoju i łazience zachowano stary (można by powiedzieć „pokryty patyną”) kamień, efektowne drzwi przesuwne między kuchnią a salonem, część oryginalnej sztukaterii, drewniane okna (zostały jednak pomalowane czarną farbą). Na drewnianą podłogę położono winyl (ułożony w jodełkę), wymieniono drzwi wewnętrzne (na tzw. drzwi ukryte), aby złagodzić wizualnie przedpokój.

Kuchnia została zaprojektowana „pod lampy” wiszące (charakterystyczny model Franklin marki Menu) oraz z uwzględnieniem faktu, iż właścicielka bardzo lubi gotować (duży blat z dektonu, ciąg roboczy, wygodny system szuflad, rezygnacja z niewygodnych szafek górnych).

Turkusowe-luksusowe (wakacje nad morzem)

Realizacja obejmowała odświeżenie oraz podniesienie standardu i funkcjonalności apartamentu. Apartament został kupiony aby Inwestorzy (Rodzice i trójka dzieci w wieku 12 – 24 lat), mogli spędzać w nim weekendy oraz wakacje. Poprzedni właściciele wykończyli apartament bardzo niskiej jakości materiałami, dlatego z ich aranżacji zachowano jedynie podłogi i stolarkę drzwiową oraz część kuchennej.

Podczas remontu wyrównano ściany, wycięto ścianę między kuchnią a salonem, usunięto górne szafki kuchenne, zamontowano tapety; wymienione zostały blaty, oświetlenie, osprzęt elektryczny, listwy przypodłogowe, wykładzina i podkład do wykładziny w sypialni. Przestrzeń umeblowano tak, aby służyła zarówno jako przestrzeń dzienna jak i nocna (w apartamencie jest 6 wygodnych miejsc do spania i specjalna szafa do przechowywania pościeli).

Głównym elementem nowej aranżacji stał się spektakularny widok z olbrzymiego okna w głównym salonie – wokół niego zbudowano cały koncept aranżacji:

  • turkusowa, dyskretnie mieniąca się i zmieniająca kolor w zależności od pogody i pory dnia tapeta w aneksie kuchennym
  • motyw tapety (w innej tonacji kolorystycznej) powtórzono w drugim salonie (komponując ją z miejskim widokiem z okien)
  • meble wybierano pod kątem kształtu (rzeźbiarski i „morski”), dodatki miały być miękkie, przyjemne w dotyku, dobrej jakości

Projektantkę poproszono, aby w nowej aranżacji znalazło się miejsce na kolekcję artefaktów, książek, pamiątek (która będzie się rozrastać). Apartament ma z czasem ewoluować, nabierać charakteru. Zgodnie z życzeniem Inwestorów meble można przestawiać tak, aby apartament dostosowywać do bieżących potrzeb.

Wrzeszcz

Projekt 100 – metrowego mieszkania w gdańskim Wrzeszczu opierał się o precyzyjny koncept biznesowy Inwestora. Z racji na lokalizację, mieszkanie jest przeznaczone na wynajem długoterminowy dla studentów. Architekt z zespołu Conceptowni – Aga Rogaczewska – niezastąpiona w obszarze funkcjonalności, podzieliła przestrzeń na 6 sypialni, 2 łazienki, toaletę, pralnię, kuchnię, przytulną część wspólną. Ważne było, aby każda z sypialni gwarantowała podobną przestrzeń, identyczną funkcjonalność, ale także, aby pozwalała na personalizację (każdy przyszły lokator może doprawić „swój pokój” własnym stylem i osobistymi przedmiotami. Realizacja projektu przebiegała w szczególnym rygorze budżetowym. Mieszkanie na wynajem, wbrew pozorom, nie jest prostą formą zarabiania pieniędzy. Projektując wnętrze, trzeba było bez przerwy mieć na uwadze 1. stopę zwrotu oraz 2. założenia biznesowe Inwestora. Każda wydana złotówka została rozliczona w odniesieniu do tych dwu aspektów. W prezentowanej realizacji, zależało Pracowni, aby w warstwie estetycznej projektu utrzymać odniesienie do niezwykłego miejskiego klimatu zrewitalizowanej ulicy Dolnego Wrzeszcza. W dużej mierze cel udało się osiągnąć, niemniej, pozostajemy też w niedosycie – czekając na remont elewacji kamienicy. Wtedy planujemy zaaranżować balkon, który z racji na rozmiar, będzie mógł pełnić rolę letniego saloniku utonąwszy w morzu pelargonii.